پرمیکت
کاتتر دائمی دیالیز (پرمیکت)
کاتتر دائمی دیالیز (Permcath) یک لوله پلاستیکی نرم بوده که در یکی از وریدهای گردن یا کشاله ران قرار میگیرد.این کاتتر با نام پرمیکت همودیالیز نیز شناخته شده و مطابق نامش برای انجام دیالیز دائم استفاده میشود.کاتتر همودیالیز دائم به شکل دو راه بوده و دارای دو لوله منعطف است.
این کتتر از طریق تونل زیر پوستی ایجاد شده در ناحیه بالای قفسه سینه، درون سیاهرگ گردنی (ورید ژوگولار) قرار گرفته و نهایتاً درون بطن راست قلب جای میگیرد.لوله قرمز پرمیکت برای خارج کردن خون کثیف از ورید به سمت دستگاه دیالیز و لوله آبی آن برای ورود خون تصفیه شده به قلب استفاده میشود.
همودیالیز زمانی انجام میشود که کلیه قادر به تخلیه درست سموم و مایعات از بدن نبوده و در آن از کلیه مصنوعی برای حذف مواد زائد از خون استفاده میشود. در این عمل خون خارج شده از بدن با استفاده از کلیه مصنوعی،تصفیه شده و با کمک دستگاه دیالیز به بدن بازگردانده میشود.
برای انجام دیالیز دائمی،استفاده از روش فیستول دیالیز ترجیح بیشتری دارد، زیرا نسبت به سایر روش های دسترسی عروقی،از دوام بالاتری برخوردار بوده و احتمال عفونت و لخته شدن خون کمتر است.برای همودیالیز طولانی مدت معمولاً فیستول شریانی وریدی توصیه می شود.
پرمیکت (کاتتر دائم دیالیز) دارای یک کاف در زیر پوست بوده که موجب نگه داشتن کتتر در جای خود میشود.وجود کاف کمک می کند تا بدن بافت اسکار را تولید کند.بافت اسکار، قسمتی از بافت فیبری بوده که بعد از آسیب پوست، جایگزین پوست طبیعی بدن میشود.از این رو استفاده از پرمیکت موجب جلوگیری از نفوذ عفونت به جریان خون می شود.استفاده از این کاتتر برای مدت طولانی (6 ماه تا 1 سال) بلامانع است.این کاتتر دائمی در سایز بندی مختلف تولید شده که هر فرنچ سایز آن دارای طول مشخصی است.
نصب و جایگذاری پرمیکت به عمل جراحی نیاز داشته که در اتاق عمل و پس از بیهوشی عمومی انجام میشود.قبل از عمل، امکان غذا خوردن و نوشیدن مایعات و مصرف دارو وجود دارد.داروهایی که موجب رقیق شدن یا کاهش احتمال لختگی خون شوند، بایستی با تجویز پزشک مصرف شوند. برخی از این داروها عبارتند از قرص آسپرین، قرص کلوپیدوگرل،قرص وارفارین، داروی آپیکسابان. ممکن است لازم باشد مصرف دارو به طور موقت قبل از عمل قطع شود.
کاتتر دائمی دیالیز برای انجام شیمی درمانی با تزریق طولانی مدت (انفوزیون) کاربرد دارد.لازم به ذکر است که کاتتر پرمیکت از نوع کاف دار بوده و لومن (لوله) آن بزرگتر از کاتتر موقت میباشد.گاهی اوقات جهت اطمینان یافتن از قرار گیری صحیح پرمیکت در ورید از تصویربرداری اشعه X استفاده میشود.
عمل فیستول دیالیز
برای عمل فیستول شریانی وریدی، ابتدا متخصص عروق ناحیه مورد نظر را بی حسی میکند. سپس در آن ناحیه، برش کوتاهی ایجاد نموده که به واسطه آن به شریانها و رگ های عروقی، دسترسی مییابد. سپس بین شریان و رگ اتصال برقرار شده و این اتصال موجب جریان یافتن خون از شریان به رگ میشود. افزایش یافتن جریان خون، موجب بزرگ شدن رگ و ضخیم شدن دیواره آن میشود. دو هفته پس از عمل فیستول،بیمار قادر به انجام همودیالیز است.