کاتتر همودیالیز
کاتتر همودیالیز چیست؟
کاتتر همودیالیز یا کاتتر شالدون دیالیز لوله باریک و نرمی بوده که داخل سیاهرگ مرکزی بدن قرار میگیرد.کتتر همودیالیز دارای دو نوع دائم و موقت بوده و دو شاخه (دو لومن) دارد که از لوله قرمز (لومن شریانی) برای خارج کردن خون آلوده از بدن و لوله آبی (لومن وریدی) برای برگرداندن خون تصفیه شده به بدن،استفاده میشود.
کاربرد کاتتر همو دیالیز (شالدون دیالیز)
کاتتر همودیالیز یا کاتتر شالدون در مواقعی استفاده میشود که کلیه کارایی خودش را از دست داده و توانایی تمیز کردن خون را نداشته باشد. در این مواقع به صورت اضطراری با انجام عمل جراحی و نهایتاً اجرای دیالیز، خون تصفیه شده وارد سیاهرگ میشود.
انواع کاتتر همودیالیز
کاتتر همودیالیز از نظر مدت استفاده به دو نوع کاتتر همودیالیز موقت و کاتتر همودیالیز دائم تقسیم بندی میشوند:
کاتتر همودیالیز موقت:از این کاتترهای وریدی برای دسترسی موقت و معمولاً کمتر از 21 روز استفاده می شود. این نوع کاتترها از نظر اندازه کوچکتر بوده و مستقیماً درون ورید قرار می گیرند و از نظر طراحی دو لومن یا سه لومن هستند. لومن سوم برای تجویز مایعات، آنتی بیوتیک ها، داروها بدون نیاز به یافتن مکان های دیگر برای دسترسی داخل وریدی استفاده میشود. این نوع کاتتر برای شروع سریع دسترسی وریدی برای بیماران نارسایی حاد کلیوی و قبل از قرار دادن کاتتر دائم کاربردی است.
کاتتر همودیالیز دائم:لومن این کاتترها بزرگتر بوده و دارای یک کاف است .کاتتر دائمی دیالیز تنها با دو لومن از محل قرار گرفتن وریدی در زیر پوست، تونل ایجاد میکند. مانند کاتترهای موقت، مسیر تونلی زیر پوست به جلوگیری از ورود عفونت به خون کمک می کند.